Galeta sa šljivama
SASTOJCI:
Za testo:
- 312 g brašna,
- 1 kašičica soli,
- 225 g hladnog maslaca,
- 125 ml hladne vode
Za nadev :
- 1 tegla kompota od šljiva,
- 1 kašika brašna,
- 50 g mlevenih lešnika,
- 2 kašike šećera,
- 1 kašika gustina,
- 3 kašike šećera,
- 1 jaje,
- 3 kašike džema od šljiva
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umesite kompaktno testo koje se ne lepi. Uvijte ga u foliju i ostavite sat vremena u frižideru. Za to vreme pomešajte brašno, lešnike, šećer, gustin i na vrh noža soli. Šljive ocedite od soka iz kompota, podelite ih na polovine i izvadite koštice. Razvaljajte testo i stavite ga u kalup pokriven pek-papirom. U sredinu rasporedite smesu sa lešnicima tako da sa svake strane ostane oko 7 cm testa. Poslažite i šljive i pospite šećerom. Presavijte rubove testa, premažite ih jajetom koje ste razmutili s malo mleka. Pecite oko 35 minuta na 200 stepeni. Kad se galeta ohladi, premažite sredinu zagrejanim džemom od šljiva i poslužite.
Primjedbe
Objavi komentar