ČOKOLADNA KRALJICA – GABON TORTA
SASTOJCI
Fil
15 žumanaca
350 g šećera
6 kesica vanil-šećera
300 g čokolade
40 g šlaga
100 ml mleka
250 g margarina
Kore
15 belanaca
300 g šećera
300 g mlevenih lešnika
3 kašike brašna
3 kašike fila
Dekoracija
100 g čokolade
3 kašike ulja
PRIPREMA
Fil
1. Umutiti žumanca sa šećerom, pa kuvati na pari mešajući žicom dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Penasto umutiti margarin i sjediniti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca.
3. Šlag umutiti sa mlekom te varjačom umešati u fil.
Kore
1. Ulupati 5 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 100 g šećera neprekidno muteći mikserom.
2. Dodati 100 g mlevenih lešnika, kašiku brašna i kašiku fila, a zatim promešati varjačom da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Okrugao kalup za torte prečnika 25 cm obložiti papirom za pečenje. Preručiti pripremljenu smesu za koru i peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Finalni postupak
1. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je trećinom fila i prekriti drugom korom. Naneti drugu trećinu fila, pa preklopiti trećom korom. Preostalim filom premazati gornju koru i bočne stranice. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Posebno rastopiti čokoladu sa malo ulja. Tortu izvaditi iz kalupa i preliti čokoladom
Fil
15 žumanaca
350 g šećera
6 kesica vanil-šećera
300 g čokolade
40 g šlaga
100 ml mleka
250 g margarina
Kore
15 belanaca
300 g šećera
300 g mlevenih lešnika
3 kašike brašna
3 kašike fila
Dekoracija
100 g čokolade
3 kašike ulja
PRIPREMA
Fil
1. Umutiti žumanca sa šećerom, pa kuvati na pari mešajući žicom dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
2. Penasto umutiti margarin i sjediniti ga sa ohlađenim kremom od žumanaca.
3. Šlag umutiti sa mlekom te varjačom umešati u fil.
Kore
1. Ulupati 5 belanaca u čvrst sneg i postepeno dodavati 100 g šećera neprekidno muteći mikserom.
2. Dodati 100 g mlevenih lešnika, kašiku brašna i kašiku fila, a zatim promešati varjačom da bi se dobila ujednačena smesa.
3. Okrugao kalup za torte prečnika 25 cm obložiti papirom za pečenje. Preručiti pripremljenu smesu za koru i peći u rerni zagrejanoj na 180°C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Finalni postupak
1. Prvu koru vratiti u kalup, premazati je trećinom fila i prekriti drugom korom. Naneti drugu trećinu fila, pa preklopiti trećom korom. Preostalim filom premazati gornju koru i bočne stranice. Ostaviti u frižideru da se stegne.
2. Posebno rastopiti čokoladu sa malo ulja. Tortu izvaditi iz kalupa i preliti čokoladom
Primjedbe
Objavi komentar