Napoleon torta – višeslojna kremasta delicija
POTREBNO:
Za kore:
Napoleon torta sa 10 kora650 g glatkog brašna
400 g hladnog maslaca
1 žličica soli
2 jaja
150 ml hladne vode
3 žlice votke
1 žlica octa
Za kremu:
7 žumanjaka
120 g glatkog brašna
400 g šećera
3 vanilin šećera
1500 ml mlijeka
200 g maslaca
PRIPREMA:
Za kore pomiješajte u posudi brašno i sol, dodajte u sredinu jaja, jako hladan maslac narezan na komadiće, ocat, votku i vodu. Miksajte prvo mikserom sa spiralama dok ne dobijete koliko/toliko kompaktno tijesto. Tada nastavite mijesiti rukom posipavajući površinu tijesta brašnom. Prebacite tijesto na radnu površinu i završite miješenje rukama. Radite ovo energično i brzo kako se maslac unutar tijesta ne bi previše zagrijao od vaših ruku. Slobodno dodavajte brašno prilikom miješenja jer će se tijesto inače lijepiti za ruke i za površinu. Dobro umiješeno tijesto je elastično i jako se lako oblikuje. Od dobivenog, sada već kompaktnog tijesta napravite veći valjak. Podijelite ga nožem na 10 jednakih dijelova. Svaki dio lagano premijesite rukama i omotajte ga prozirnom folijom te pospremite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
Dok se tijesto hladi, napravite kremu. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke koji će vam ostati pospremite i iskoristite za neku drugu slasticu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom par minuta, dodajte cca 200 ml mlijeka i brašno. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru da zakuha. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i mlijeka. Kuhajte kremu 3-4 minute uz neprestano miješanje. Ohladite kremu pa tada u nju umiksajte maslac koji ste prethodno izradili mikserom.
Za izradu kora pripremite si valjak za tijesto i papir za pečenje. Svaku kuglicu tijesta ćete razvaljavati između dva komada papira za pečenje. Tako ćete tijesto lako razvaljati da bude jako tanko i lakše ćete ga sa papirom prenijeti u lim za pečenje. Znači, trebat će vam ukupno 11 komada papira za pečenje veličine velikog lima iz pećnice. Položite kuglicu tijesta na jedan komad papira za pečenje, prekrijte ju drugim komadom papira pa lagano razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli oblik. Tijesto neka bude tanko 2 mm. Sada uzmite kalup za torte ili okrugli tanjur one veličine koju želite za svoju tortu. Nekako je idealno da to bude promjer 24 cm, no može biti i manji. Prislonite obruč (ili tanjur) na tijesto preko papira za pečenje i utisnite ga dobro. Budući je tijesto mekano i tanko, tako ćete ga uz pomoć obruča prerezati na točno onu veličinu koja vam treba. Također ćete tako dobiti sve kore iste veličine. Odljepite gornji papir sa razvaljanog tijesta i prebacite koru zajedno sa papirom u lim za pečenje. Sredinu lijepo obrubljenog komada tijesta nabockajte vilicom na više mjesta. Rubove ostavite tako kako jesu. Kada se kora ispeče, maknut ćete ih na stranu jer će vam trebati za poslije.
Istu stvar ponovite sa svim preostalim dijelovima tijesta. Kore se peku u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10 minuta ukoliko pečete sa ventilatorom na tri razine ili na istoj temperaturi 8 minuta ukoliko pečete na klasičan način jednu po jednu koru. Kore su gotove čim dobiju blago krem boju. Nikako ne bi smjele potamniti jako, a pečenjem će po sebi dobiti lagano napuhane mjehuriće koji će potamniti malo više u odnosu na ostatak. To je normalno i tako treba biti. Pečene kore kratko prohladite na limu pa ih pažljivo izvadite i slažite jednu na drugu na sigurno mjesto (pod ‘sigurno’ mislim na ono mjesto gdje vam se neće klinci ili netko nepažljiv zaletjeti i frknuti punu tacnu teškom mukom ispečenih kora na pod 😉 ) Ostatke pečenog tijesta stavite u posudu na stranu. Nema veze ako se izlome, jer ćete ih ionako na kraju sve zdrobiti prstima i njima posipati tortu.
Na stalak za torte, namažite malu količinu kreme kako bi se prva kora na neki način zalijepila za podlogu i kako biste lakše nastavili sa filanjem ostatka kora. Na svaku koru stavljajte po 4-5 žlica kreme, lagano žlicom zagladite preko cijele kore i nastavljajte tako dok ne potrošite sve. Vrh torte premazan zadnjim dijelom kreme posipajte sa ostatkom pečenih kora koje rukama izmrvite u mrvice. Tortu dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogaju.
Za kore:
Napoleon torta sa 10 kora650 g glatkog brašna
400 g hladnog maslaca
1 žličica soli
2 jaja
150 ml hladne vode
3 žlice votke
1 žlica octa
Za kremu:
7 žumanjaka
120 g glatkog brašna
400 g šećera
3 vanilin šećera
1500 ml mlijeka
200 g maslaca
PRIPREMA:
Za kore pomiješajte u posudi brašno i sol, dodajte u sredinu jaja, jako hladan maslac narezan na komadiće, ocat, votku i vodu. Miksajte prvo mikserom sa spiralama dok ne dobijete koliko/toliko kompaktno tijesto. Tada nastavite mijesiti rukom posipavajući površinu tijesta brašnom. Prebacite tijesto na radnu površinu i završite miješenje rukama. Radite ovo energično i brzo kako se maslac unutar tijesta ne bi previše zagrijao od vaših ruku. Slobodno dodavajte brašno prilikom miješenja jer će se tijesto inače lijepiti za ruke i za površinu. Dobro umiješeno tijesto je elastično i jako se lako oblikuje. Od dobivenog, sada već kompaktnog tijesta napravite veći valjak. Podijelite ga nožem na 10 jednakih dijelova. Svaki dio lagano premijesite rukama i omotajte ga prozirnom folijom te pospremite u hladnjak na minimalno 30 minuta.
Dok se tijesto hladi, napravite kremu. Odvojite žumanjke i bjelanjke. Bjelanjke koji će vam ostati pospremite i iskoristite za neku drugu slasticu. Miksajte žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom par minuta, dodajte cca 200 ml mlijeka i brašno. Ostatak mlijeka stavite na laganu vatru da zakuha. U vruće mlijeko ukuhajte smjesu od žumanjaka, šećera, brašna i mlijeka. Kuhajte kremu 3-4 minute uz neprestano miješanje. Ohladite kremu pa tada u nju umiksajte maslac koji ste prethodno izradili mikserom.
Za izradu kora pripremite si valjak za tijesto i papir za pečenje. Svaku kuglicu tijesta ćete razvaljavati između dva komada papira za pečenje. Tako ćete tijesto lako razvaljati da bude jako tanko i lakše ćete ga sa papirom prenijeti u lim za pečenje. Znači, trebat će vam ukupno 11 komada papira za pečenje veličine velikog lima iz pećnice. Položite kuglicu tijesta na jedan komad papira za pečenje, prekrijte ju drugim komadom papira pa lagano razvaljajte valjkom za tijesto u okrugli oblik. Tijesto neka bude tanko 2 mm. Sada uzmite kalup za torte ili okrugli tanjur one veličine koju želite za svoju tortu. Nekako je idealno da to bude promjer 24 cm, no može biti i manji. Prislonite obruč (ili tanjur) na tijesto preko papira za pečenje i utisnite ga dobro. Budući je tijesto mekano i tanko, tako ćete ga uz pomoć obruča prerezati na točno onu veličinu koja vam treba. Također ćete tako dobiti sve kore iste veličine. Odljepite gornji papir sa razvaljanog tijesta i prebacite koru zajedno sa papirom u lim za pečenje. Sredinu lijepo obrubljenog komada tijesta nabockajte vilicom na više mjesta. Rubove ostavite tako kako jesu. Kada se kora ispeče, maknut ćete ih na stranu jer će vam trebati za poslije.
Istu stvar ponovite sa svim preostalim dijelovima tijesta. Kore se peku u prethodno zagrijanoj pećnici na 200ºC 10 minuta ukoliko pečete sa ventilatorom na tri razine ili na istoj temperaturi 8 minuta ukoliko pečete na klasičan način jednu po jednu koru. Kore su gotove čim dobiju blago krem boju. Nikako ne bi smjele potamniti jako, a pečenjem će po sebi dobiti lagano napuhane mjehuriće koji će potamniti malo više u odnosu na ostatak. To je normalno i tako treba biti. Pečene kore kratko prohladite na limu pa ih pažljivo izvadite i slažite jednu na drugu na sigurno mjesto (pod ‘sigurno’ mislim na ono mjesto gdje vam se neće klinci ili netko nepažljiv zaletjeti i frknuti punu tacnu teškom mukom ispečenih kora na pod 😉 ) Ostatke pečenog tijesta stavite u posudu na stranu. Nema veze ako se izlome, jer ćete ih ionako na kraju sve zdrobiti prstima i njima posipati tortu.
Na stalak za torte, namažite malu količinu kreme kako bi se prva kora na neki način zalijepila za podlogu i kako biste lakše nastavili sa filanjem ostatka kora. Na svaku koru stavljajte po 4-5 žlica kreme, lagano žlicom zagladite preko cijele kore i nastavljajte tako dok ne potrošite sve. Vrh torte premazan zadnjim dijelom kreme posipajte sa ostatkom pečenih kora koje rukama izmrvite u mrvice. Tortu dobro rashladite, posipajte šećerom u prahu i uživajte u svakom zalogaju.
Primjedbe
Objavi komentar